Kirjoittaja Aihe: Minkälainen kattojärjestö larppaajille?  (Luettu 10993 kertaa)

uKtU;RyN

 • Nyyppäri
 • *
 • Viestejä: 19
  • Profiili
Minkälainen kattojärjestö larppaajille?
« : 04.12.2007, 00:22:05 ap »
Etelästä on kantautunut uutisia, joissa kerrotaan, että SuoLi on todellakin
kuralla. Nyt olisi korkea aika katsella tulevaisuuteen ja miettiä
minkälaista kattojärjestöä Suomen larppaajat todella tarvitsevat ja
minkälainen rooli Oieille muodostuisi tässä valtakunnallisessa
operaatiossa?

Millaisia yhteisiä tekijöitä ja etuja eri larppiyhdistyksillä on joita
kattojärjestön avulla voitaisiin saavauttaa?


Taustaa alemman tason investigaattoreille:

SuoLi toimii tai toimi henkilöyhdistyksenä eli samalla periaatteella kuin
Oiei toimii ja näin se rajasi yhdistykset ulos toiminnastaan mm. Oiein.
Tämä on ollut yksi kynnyskysymys miksi Oiei ry ei ole pitänyt SuoLi ry:tä
kattojarjestönä vaan yhdistyksenä muiden larppiyhdistysten joukossa.

Oiei koetti, olisikohan ollut vuonna 2003, muutama muukin pohjoinen
vaikuttaja toverinaan saada asiaan muutosta ja muuttaa SuoLin
toimintaperiaatteita kattojärjestönomaiseksi. Tilanne kehittyi aika
mielenkiintoiseksi kun Oieitä alettiin jopa syytellä viikinkimäiseksi toisten
pelikentälle tunkeutujaksi. Oiei jätti SuoLin sitten rauhoittumaan ja
onnistui siinä nähtävästi paremmin.

(ilmoitus syyskokouksesta ja itkua kaiken huonoudesta:)
http://www.larp.fi/uutinen/071126SuoLilleeivielahallitustavuodelle2008/
(pitkän pitkä höpinä mutta tosi-intoilijahan lukee joka rivin:)
http://www.larp.fi/larppaaja/Mez/030928Suolintulevaisuus/


 että mitäs nyt eteen?

 Kalle

Tikki

 • Nyyppäri
 • *
 • Viestejä: 28
  • MSN Messenger - charonite@hotmail.com
  • Profiili
Minkälainen kattojärjestö larppaajille?
« Vastaus #1 : 07.12.2007, 05:13:44 ap »
En tiedä kuinka fiksua tekstiä saan aikaan tähän aikaan vuorokaudesta, mutta haluan sanoa jotain ennen kuin unohdan kaiken.

Itseäni on jo vuosia ärsyttänyt se, kuinka SuoLi tuntuu toimivan vain pääkaupunkiseudun tai isompien kaupunkien (Turku, Tampere) hyväksi/kanssa. En osaa sanoa edes milloin viimeksi SuoLin hallituksessa on ollut joku edustaja täältä pohjoisemmasta, tosin muistelisin että joku oululainen siellä muinoin hääräsi.
Täällä pohjoisemmassakin on potentiaalisia aloittelevia larppaajayhdistyksiä, jotka kovasti haluaisivat saada itseään esille ja muun Suomen tietoisuuteen. Esimerkiksi Rolli haki toukokuussa SuoLilta sitä kuuluisaa tukea rekisteröidäkseen yhdistyksensä. Kekkosen Tiia vastasi kertoen, että on välittänyt viestin eteenpäin, jotta SuoLi ottaisi asian esiin seuraavassa kokouksessaan. En ole varma, tuliko asiaan vastausta koskaan, omiin korviini ei ole mitään kuulunut. Onneksi syy tähänkin selvisi, tosin vasta nyt; SuoLi todellakin on solmussa.Tiedotukset ja kaikki mättää.

Lukiessani viestiketjua sain selville, että SuoLin ensi vuoden hallitukseen pyrkijät asuvat kaikki verrattain lähellä Helsinkiä, joten heille kulkeminen kokouksiin ei koituisi ongelmaksi. No, loppujen lopuksi uutta hallitusta ei mielenkiinnosta huolimatta muodostunutkaan, joten se siitä. Ihmetyttää vain hieman, onko täällä päässä Suomea ihmiset niin ärsyyntyneitä hallitustoimintaan, loppuuko kiinnostus vai oliko pitkä välimatka pk-seudulle syitä, miksei täältä päästä kukaan pyrkinyt tulevaan hallitukseen. Tosin, myönnettäköön, en itsekään olisi lukenut koko viestiketjua ja kiinnostunut aiheesta, jos siitä ei olisi ollut uutisoitu larp.fi:n etusivulla.

Suomen larp-yhdistykset tarvitsevat mielestäni kattojärjestön, jonka avulla voidaan luoda uusia kontakteja muihin paikallisyhdistyksiin ja karsia pois epäluuloja, jotka haittaavat omaa harrastustoimintaa ympäri maan. Itsestäni on jo vuosia tuntunut siltä, että mitä etelämmäs mennään, sitä sisäsiittoisimpia yhdistykset ja yksittäiset pelinjärjestäjät ovat. Haluan, että nämä näkemykset todistetaan vääriksi. Toivoisin, että larppaamista voisi todellakin sanoa kaikille avoimeksi harrastukseksi ja että me larppaajat hyväksymme myös uudet ihmiset mukaan toimintaan. Toivoisin myös, ettei kattojärjestö väheksyisi muita ryhmiä toisten ohella, vaan kaikilla olisi samanlaiset oikeudet ja edut yhdistyksen jäseninä.

Pidän Oiein tavasta toimia yhdistyksenä. Mielestäni yhdistys on parhaimmillaan silloin, kun se oikeasti on jäseniään varten. Yhdistyksen on  tuettava toimintaa ja mielestäni myös oltava mukana luomassa sitä. Olen iloinen siitä, että Oiei on saanut aikaan larppaamiseen liittyvää oheistoimintaa mm. S-treffien, tanssiharjoitusten yms. muodossa. Ennenkaikkea jäsenet pitävät ihmisläheisestä yhdistystoiminnasta, josta Oiei on varsin hieno esimerkki. Moni saisi ottaa tästä mallia.

Olisiko siinä mitään itua, että me pohjoisen päkistelijät syventäisimme yhteistyötämme ja kenties joskus tulevaisuudessa lähettäisimme yhdessä valitsemamme henkilön edustamaan(ainakin) sekä Rollia että Oieitä?

---Allekirjoittanut on Oiein jäsen, sydämeltään yhä rovaniemeläinen ja myöskin erittäin pahoillaan väsyneestä tekstistä---
Emmi Tähtinen, kivi

"Kuppi on kahvin juomista varten ja murheet on tehty huomista varten." -Kirsi Kunnas

Hani

 • Vieras
Minkälainen kattojärjestö larppaajille?
« Vastaus #2 : 07.12.2007, 22:12:26 ip »
Minkä takia tarvitaan kattojärjestö?
Eikö näissä yhdistyksissä ole jo riittävästi byrokratiaa byrokratian takia ja hajoilevia ihmisiä, jotka eivät jaksa panostaa hommiinsa?
Eikö jokainen paikallinen yhdistys tai muu larppaajaryhmittymä voi omalta osaltaan edistää oman alueensa toimintaa sekä omalta osaltaan tehdä yhteistyötä muiden kanssa?
Keskitytäänkö oleelliseen eli leikkimiseen?
Yhteistyötä voi tehdä ilman keinotekoisia kattojärjestöjä, etenkin jos niihin ei riitä aktiivisia toimijoita ja yhdistykset kaatuvat omaan mahdottomuuteensa.

Kaikilla asioilla ei tarvitse olla kattojärjestöä. OIEI:n "kattojärjestö" voisi olla aivan yhtä hyvin jokin nuorisotyötä tukeva organisaatio - sitähän larppaaminen pääasiassa on, toimintaa nuorilta nuorille. Larppaamisen kattojärjestö ei millään tavalla paranna tai kehitä OIEI:n toimintaa, eikä sen olemassaoloa voi perustella edes taloudellisella tuella.

Uskoisin, että mikä tahansa larppiyhdistys tarjoaa toimintaa pääasiassa lähiseudun ihmisille, mutta tietenkin jotkut haluavat harrastaa "larppimatkailua" ympäri Suomea. Itse en näe sen tietoista edistämistä minkään organisaation kautta kovin ensisijaisena tavoitteena. Erillistä yhdistävää kattojärjestöä ei tarvita, kun kaikkien toiminta on avointa. Esim. OIEI:n peleihin voi ilmoittautua kuka tahansa. Peleistä ilmoitetaan foorumilla, jota voi lukea kuka tahansa. Tämä ei ole mitään salaseuratoimintaa. Missä tahansa harrastuksessa syntyy enemmän tai vähemmän tiiviitä yhteisöjä, joihin liittyminen tai joiden tapahtumissa vierailu vaatii ulkopuoliselta rohkeutta.

Joren

 • Administrator
 • Wanha parta
 • *****
 • Viestejä: 321
 • Menetetty ystävällisyys ei tule takaisin
  • MSN Messenger - jorhi86@luukku.com
  • Profiili
  • Sähköposti
Minkälainen kattojärjestö larppaajille?
« Vastaus #3 : 10.12.2007, 12:16:55 ip »
Voisin sen verran pallolla heittää keskustelua, että fyysinen paikallaolo ei käsittääkseni ole pakollista yhdistyskokouksissa. Esimerkiksi ip-puheluthan ovat jo vanha keksintö, joita voisi hyödyntää mikäli tahtoo perustaa "suomenlaajuista" hanketta.

SuoLi on minusta ollut hieman outo ja vaikeasti lähestyttävä, eikö olisi parasta että tällainen järjestö olisi fyysiseltä paikaltaan täysin sitoutumaton? Tämä nyt on vaan idea.

Enpä ole ennenkään SuoLia kaivannut, kun ei sieltä ikinä saanut edes vastausta mihinkään. Joten miksi tarvittaisiin tulevaisuudessakaan. Tietenkin valtakunnallinen puolestapuhuja on aina hyvä.
Lusikkaveikko,
-Jori Hiltunen-

OIEI:n hallituksen varapuheenjohtaja 2012-2013
"Maailma on mielteeni, puhdasta järkeä tulee kritisoida ja täydellinen liberalismi johtaa terveeseen anarkiaan."

umbra_anima

 • Administrator
 • Wanha parta
 • *****
 • Viestejä: 426
  • MSN Messenger - umbra_anima@hotmail.com
  • Profiili
  • Sähköposti
Minkälainen kattojärjestö larppaajille?
« Vastaus #4 : 10.12.2007, 14:09:07 ip »
Minusta parasta, mitä Suoli on tähänsaakka tarjonnut on valtakunnallinen larppikalenteri, jonka toiminnan toivoisin jatkuvan vaikka sitten ilman suolia. Sitä kautta on OIEIn pelitkin löytänyt jokunen etelän elävä.
Kaisa Vainio

"-Hän oli hyvin omituinen, vakuutti pikku Myy. -Ihan vimpsahtanut.
Äiti huokaisi ja yritti oikaista jalkojaan. -Mutta niinhän useimmat tuttavamme ovat, hän sanoi. -Enemmän tai vähemmän."

R-Biter

 • Larppaaja
 • **
 • Viestejä: 63
  • Profiili
Minkälainen kattojärjestö larppaajille?
« Vastaus #5 : 12.12.2007, 21:05:06 ip »
Aikoinaan kun aloittelin larppaamista, oli SuoLi vielä jotensakin voimissaan, mutta muistelen toiminnan jo silloin olleen puhdasta puuhastelua puuhastelun nimissä (turha lehti ja yksi turha larppaajan käsikirja, jota ei koskaan saanut). Kuten Kaisa tuossa totesi, suurin hyöty koko yhdistyksestä on aina ollut larp.fi:n kalenteri. En oikein jaksa uskoa, että SuoLia saadaan elvytettyä, mutta jaksan toivoa, että larp-ryhmien välistä yhteistyötä tehdään jatkossa enemmän.

Näkisin selkeää tarvetta larppaajia ja ennen kaikkea larppaamiseen vihkiytyneitä yhdistyksiä palvelevalle foorumille. Hommassa on kuitenkin varjopuolensa. Suomessa on jo kaksi merkittävää roolipelifoorumia ( www.majatalo.org ja www.roolipelit.net), joissa live-roolipeliaiheista keskustelua on vähän, eikä se sisällä mitään saati johda mihinkään. Larp.fi:n keskustelualusta taas on käytettävyydeltään kamala ja sisällöltään vielä hirveämpi.

Maailma muuttuu, Eskoseni. Ehkä me täällä Oieissa olemme ehkä hieman vanhanaikaisia näine toimivine käytäntöinemme, yhdistyksinemme ja irkkeinemme. Nykynuoriso  (Jotkut) hengailee foorumeilla (hail fanfiction) ja arsebookissa (?), eikä heillä ole syytä tai tarvetta järjestäytyä yhdistykseksi. Saatika edes tietoa yhdistystoiminnasta. Yhteyttä pidetään ja pelejä mainostetaan vanhassa kunnon puskaradiossa. Nuo Jotkut eivät tarvitse byrokratiaa pysyäkseen kasassa, mutta Jotkujen piiri ei myöskään laajene kovin helposti, eikä avaudu ulkopuoliselle kuin vahingossa.

(Mihin ovat kadonneet ne etelän eläväiset yhdistykset ja Vanhat Tekijät? Näen valtavan kuilun nuoren polven ja vanhojen hyvien aikojen toiminnan välillä.)

Yhteenveto: Maailma muuttuu, media muuttuu. Yhdistysten aika on nuorison parissa ohi (luulisin). Byrokratialla on puolensa, mutta myös haittansa. Miten saamme yhteyden muihin toimijoihin (Etelän Pellet)? Tarvitsemme agentteja, en näe muuta keinoa. Ja kiitettävästihän oieiläisiä onkin levittäytynyt ympäri maata. Toimivia käytäntöjä on tyhmää ajaa alas, mutta yhtäkään kuolevaa yhdistystä ei kannata elvyttää. Järjestäytynyt viestintä ei silti tekisi pahaa. Tarvitaan vain järjestäytyneitä vastaanottajia pohjoisen ilosanomalle. Ehkä larp.fi pitäisi vain muuttaa keskustelufoorumiksi ja lakkauttaa yhdistys sen taustalta?
Leena Heikkinen

OIEI:n hallituksen puheenjohtaja 2012-2013

"Kaikki on sallittua, paitsi se, mikä on erikseen kielletty."

mikko

 • Nyyppäri
 • *
 • Viestejä: 38
  • Profiili
Minkälainen kattojärjestö larppaajille?
« Vastaus #6 : 13.12.2007, 12:28:10 ip »
Kattojärjestö ois kiva, kun sitte vois hakea enemmän rahnaa valtiolta. Tällä rahnalla voitais sitten hankkia kaikkia juttuja pienemmille ja isommille larppiseuroille, kuten vaix savukoneita ja EA-välineitä. Ja sitten jos käviski niin, että vaikka on kaikki hyvin nyt Oiei:llä, niin vaikka ens vuonna kaikki oiski persiistä ja ei ois rahnaa ja niinq vaik maskipakista loppuis musta väri, niin vois jostain kinuta peliä varten apuja.
Iha jes, jes jes jes!

Mikko "mikko" Heiskanen

Kuva-arkisto

mikko

 • Nyyppäri
 • *
 • Viestejä: 38
  • Profiili
Minkälainen kattojärjestö larppaajille?
« Vastaus #7 : 13.12.2007, 13:28:06 ip »
Tämmöisiä puuhastelivat tänä vuonna:
Lainaus

Talousarvio 2007

Suomen Live-roolipelaajat ry:n talousarvio 2007

Larpinjärjestäjän käsikirja
Painatuskulut 500 kpl -2500
Muut kulut -200
Myyntitulot 200 kpl 3000
Aktivointi taseeseen 300 kpl 1500

Aloittelevan larppaajan opas
Painatuskulut 500 kpl -2500
Muut kulut -200
Myyntitulot 100 kpl 1000
Aktivointi taseeseen 400 kpl 2000
Larppaaja -500

Aiemmat julkaisut
Myyntitulot 100

Lavastevarasto -5000
Tarvikevarasto -200
Larpatusavustukset -1000
Vastuuvakuutus -300
Muut kulut -400
Avustukset 4000
Yhteensä -1200
Iha jes, jes jes jes!

Mikko "mikko" Heiskanen

Kuva-arkisto

uKtU;RyN

 • Nyyppäri
 • *
 • Viestejä: 19
  • Profiili
Takaisin aiheeseen
« Vastaus #8 : 13.12.2007, 14:41:15 ip »
Palauttaisn keskustelua takaisin puheena olevaan aiheeseen.

Tähän asti listattuja piirteitä kattojärjestölle on löydettävissä:

-yhtenäinen valtakunnallinen tiedotus

esim:
"Miten saamme yhteyden muihin toimijoihin (Etelän Pellet)?
Tarvitsemme agentteja, en näe muuta keinoa."

Kattojärjestöhän olisi juuri kaipaamasi toimija. Tiedottamisella on tietysti
paljon yksiä nettisivuja suurempiakin ulottuvuuksia, joita kattojärjestön
on mahdollista toimittaa, esimerkiksi yhdistysten välinen tiedottaminen
ja valtakunnallinen vaikkapa median kautta tiedottaminen (larppaajien PR).

- byrokratia

esim:
"Eikö näissä yhdistyksissä ole jo riittävästi byrokratiaa byrokratian takia
ja hajoilevia ihmisiä, jotka eivät jaksa panostaa hommiinsa?
Eikö jokainen paikallinen yhdistys tai muu larppaajaryhmittymä voi
omalta osaltaan edistää oman alueensa toimintaa sekä omalta osaltaan
tehdä yhteistyötä muiden kanssa?
Keskitytäänkö oleelliseen eli leikkimiseen?"

Olisi hyväksi saada yhteistyön kehittäminen ylemmälle tasolle ja
todellakin keskittyä toiminnan tuottamiseen. Tällä hetkellä Oieillä
ei ole muuta keinoa kuin hoitaa yhdistysten välinen yhteydenpito
ja byrokratia itse. Tosin yhdistysten yhteistyö on sen varta alkeellisella
tasolla, että se ei suuremmin pääse byrokratiaa synnyttämään.

- raha

Kattojärjestöltä saisi suoraan rahallisia tai siihen verrattavia tuloja

esim:
"Lavastevarasto -5000
Tarvikevarasto -200
Larpatusavustukset -1000
Vastuuvakuutus -300
Muut kulut -400
Avustukset 4000
Yhteensä -1200"

Mitä suurempi kattojärjestö, sitä enemmän se saa opetusministeriöltä
suoraa rahallista tukea ja sitä vakavaraisemmaksi se muodostuu.

Kannattaa myös muistaa, että mahdollisesti tulossa oleva kattojärjestö ei
välttämättä ole SuoLi eikä sitä siinä tapauksessa rasita SuoLin värikäs
menneisyys. Tällöin kaikki mahdollisuudet kannattaa käydä läpi ja
pyrkiä päätymään kaikkein miellyttävimpään lopputulokseen.

 Kalle

Hani

 • Vieras
Minkälainen kattojärjestö larppaajille?
« Vastaus #9 : 21.12.2007, 15:14:18 ip »
Eikö Poly ollut tarpeeksi varoittava esimerkki jo siitä, miten siinä käy kun perustetaan yhdistyksiä sitä varten, että sitten sais enemmän rahnaa toimintaan?

mikko

 • Nyyppäri
 • *
 • Viestejä: 38
  • Profiili
Minkälainen kattojärjestö larppaajille?
« Vastaus #10 : 22.12.2007, 17:14:02 ip »
Lainaus
Hani:

Eikö jokainen paikallinen yhdistys tai muu larppaajaryhmittymä voi omalta osaltaan edistää oman alueensa toimintaa sekä omalta osaltaan tehdä yhteistyötä muiden kanssa?


Tämähän kuulostaa ihan hyvältä idealta. Olisiko sulla jotain ehdotuksia Oiei:n toiminnan kehittämiseksi?
Iha jes, jes jes jes!

Mikko "mikko" Heiskanen

Kuva-arkisto

Hani

 • Vieras
Minkälainen kattojärjestö larppaajille?
« Vastaus #11 : 23.12.2007, 23:49:27 ip »
mikko:
"Tämähän kuulostaa ihan hyvältä idealta. Olisiko sulla jotain ehdotuksia Oiei:n toiminnan kehittämiseksi?"

(En ihan pysty lukemaan tuon lauseen sävyä, miten lie tarkoitettu... tämä ketjuhan koskee kattojärjestöstä.)

Jos etelästä ei löydy porukkaa pyörittämään SuoLia, niin mistä löytyy? OIEI:lla on rajallinen määrä aktiiveja ja omankin yhdistyksen pyörittäminen on joskus hankalaa, kun erinäisiin nakkeihin pitää suostutella ihmisiä. Nuorempaa porukkaa pitäisi kannustaa, kun vanhemmat pierut elää perhe-elämää ja tekee töitä yms. asioita, jotka vie aikaa larppaamiselta ja sen oheistoiminnoilta. ;)

Kalle:
"Mitä suurempi kattojärjestö, sitä enemmän se saa opetusministeriöltä
suoraa rahallista tukea ja sitä vakavaraisemmaksi se muodostuu.

On siis aika kunnianhimoista lähteä rakentamaan The Kattojärjestöä ja joka siihen ryhtyy, niin saa kyllä paiskia hommia... vaadittaisiin aikamoista yhteistyökykyä koko Suomen larppaajilta. Kaikenlainen "SuoLi on lähinnä vitsi - ja niin on tämä nykyinenkin Kattojärjestö" on esteenä onnistumiselle.

mikko:
"Kattojärjestö ois kiva, kun sitte vois hakea enemmän rahnaa valtiolta. Tällä rahnalla voitais sitten hankkia kaikkia juttuja pienemmille ja isommille larppiseuroille, kuten vaix savukoneita ja EA-välineitä. "

Tämähän on ihan taivahan tosi. Ite vaan näen toiminnan jatkuvuuden takaamisen tärkeämpänä kuin krääsän, joka ei pysy järjestyksessä ja kukaanhan ei halua varastoa siivota. Miun mielestä tärkein asia on saada mukaan ja pitää mukana semmosia luovia nuoria ihmisiä, jotka tykkää tehdä larppeja ja larpata. Tosin itsehän en ole täyttämässä mitään rahanhakulomakkeita että ihan sama. Saa kait täällä foorumilla mölytä ihan turhan päitenkin... :D

umbra_anima

 • Administrator
 • Wanha parta
 • *****
 • Viestejä: 426
  • MSN Messenger - umbra_anima@hotmail.com
  • Profiili
  • Sähköposti
Minkälainen kattojärjestö larppaajille?
« Vastaus #12 : 16.01.2008, 20:49:32 ip »
Aiheesta "uuden kattojärjestön perustaminen" järjestetään keskustelu 4.helmikuuta S-treffeillä. Meetingissä on tarkoitus luonnostella kirje aiheesta lähetettäväksi muille larppijärjestöille.
Kaisa Vainio

"-Hän oli hyvin omituinen, vakuutti pikku Myy. -Ihan vimpsahtanut.
Äiti huokaisi ja yritti oikaista jalkojaan. -Mutta niinhän useimmat tuttavamme ovat, hän sanoi. -Enemmän tai vähemmän."

GiiGi

 • Administrator
 • Wanha parta
 • *****
 • Viestejä: 294
  • Profiili
Minkälainen kattojärjestö larppaajille?
« Vastaus #13 : 03.02.2008, 22:22:33 ip »
Huomennahan se olisi. Itseltäkin löytyy asiaan sanottavani (mistäpä ei löytyisi) ja aattelin tulla pitkästä aikaa siis käymään streffeillä. Pitäähän sitä tulla osallistumaan keskusteluun, kun SuoLikin sen on noteerannut ja asiasta ystävällisesti mainostanut.

Nähdäänpä sitten siellä!
Anna-Maija Räihä, tuttavallisemmin Maikki
Oiein puheenjohtaja 2014-2015